Het succes van datingprogramma’s

De kunst afkijken of entertainment?

First Dates, B&B Vol liefde, Boer zoekt Vrouw, Lang Leve de Liefde, Date Smakelijk, Samen uit, samen thuis. Datingprogramma’s springen elk seizoen als paddenstoelen uit de grond. Nederland kent 2,5 miljoen singles en geen relatie hebben is geen schande, maar er wel een hebben is een natuurlijke behoefte.
Voor zover ik kan overzien worden de wederwaardigheden van de deelnemers redelijk integer op beeld vastgelegd en becommentarieerd. Het is een bron van vermaak en aanleiding om het met elkaar over te hebben. Maak je dezelfde fouten of onhandigheden als de deelnemers en wat werkt wel? Hoe snel moet je jouw gevoelens van verliefdheid of juist van twijfel op tafel leggen?

Hard to get?

Het fenomeen van "hard to get" spelen is wijdverspreid en heeft te maken met de beginfase van romantische interacties. In sommige gevallen kan het vertonen van enige terughoudendheid of onbereikbaarheid iemand aantrekkelijker maken. Het kan nieuwsgierigheid opwekken en de interesse van de andere persoon vergroten. Het kan een manier zijn om te evalueren hoe serieus en vastberaden de andere persoon is in het nastreven van de relatie. Het kan helpen om de emotionele betrokkenheid geleidelijk op te bouwen en overhaaste beslissingen te voorkomen. Door niet te snel beschikbaar te zijn, kunnen beide partijen de tijd nemen om elkaar beter te leren kennen voordat ze zich volledig committeren.

Oprechte interesse en jezelf zijn

Kritiek die sommige deelnemers krijgen is dat ze te weinig interesse tonen in de ander. Een enkele kandidaat zoekt te opzichtig naar erkenning.
Ware liefde is niet echt af te dwingen, maar wanneer de gevoelens oprecht zijn dan duren die ook tot na de tv-opnames. Maar kun je als deelnemer zo lang wachten en daarop gokken?
Er zal door de deelnemers veel tijdsdruk worden ervaren. Het concept van sommige programma's zorgt voor een drie- of vijftal kapers op de kust en de tv-opnames mogen niet te lang duren. Komt echte liefde snel of moet het langzaam groeien? Je moet als deelnemer snel schakelen: zal ik mijn interesse in de ander sterk aanzetten of ben ik afwachtend? Hoe minder tijd je hebt om elkaar te kennen des te meer ga je jouw keuze baseren op uiterlijkheden.

Het gaat erom dat je op een authentieke manier je interesse en inzet toont, zonder overdreven verwachtingen te creëren die je later niet kunt waarmaken. Eerlijkheid, openheid en evenwicht zijn sleutelwoorden bij het opbouwen van een gezonde relatie, vanaf de eerste afspraak en daarna.

Het succes van datingprogramma’s is meerledig: soms vinden kandidaten een duurzame match, soms bij een andere deelnemer en is er vaak bij één stel wel een goede afloop; er zijn veel kijkers; het is leerzaam en de vanzelfsprekendheid dat relaties voor eeuwig moeten zijn verdwijnt. 

Er komt altijd een nieuwe kans. Die kans wordt kleiner naarmate je meer irrelevante eisen aan een partner stelt als haarkleur, leeftijd, lengte enz.. Je bent vrij om te het doen, maar het is slimmer om na te gaan waar dat vandaan komt. Je hebt er alleen jezelf maar mee. Ken jezelf en ontdoe jezelf van belemmerende overtuigingen.