Psychologie en leven in het hier en nu

Zinvol verbinden

Ieder mens verlangt naar liefde en vrijheid. Hoewel deze twee op zichzelf staande waarden lijken, kunnen ze op een diepere manier met elkaar worden verbonden. Wanneer liefde en vrijheid samenkomen, versterken ze elkaar en krijgen ze meer betekenis in ons leven.
Zonder vrijheid geen liefde, en zonder liefde geen vrijheid. Toch is het vinden van een evenwicht tussen autonomie en verbinding vaak een uitdaging. Deze balans voelt niet altijd vanzelfsprekend. Op dit blog verkennen we vanuit spiritualiteit, zoals het taoïsme en boeddhisme, psychologie en persoonlijke ervaringen, hoe het ego ons kan ondersteunen, maar ook belemmeren.

Loskomen van het ego

Het ego is geen tastbaar iets; het bestaat uit gedachten, overtuigingen en identificaties die ons zelfbeeld vormen. Dit beeld bepaalt hoe we onszelf en de wereld om ons heen ervaren. Hoewel het ego ons kan beschermen en sturen, houdt het ons vaak gevangen in patronen die ons beperken. Door ons los te maken van dit beperkte zelfbeeld – door ruimte te scheppen voor iets dat groter is dan onszelf – krijgen we toegang tot een bredere en meer inclusieve werkelijkheid. Dit proces kan gepaard gaan met onzekerheid en weerstand, want het ego wil ons vasthouden aan de veiligheid van wat bekend is.

Zinvol leven

Wanneer we ons verbinden met iets groters dan ons eigen ego – zoals een spirituele praktijk, een diepe verbondenheid met de natuur of een betekenisvolle sociale beweging – vinden we een diepere zin in het leven. Het bewust worden van de beperkende overtuigingen die ons vasthouden in ons ego is een essentiële stap in onze spirituele en persoonlijke groei. Door deze overtuigingen los te laten, openen we de deur naar een vrijer, liefdevoller en betekenisvoller leven.

Gedachte achter blog

De artikelen op dit blog zijn een reisverslag van deze dans tussen vrijheid en liefde, oftewel tussen autonomie en verbinding. Ze zijn geschreven of geplaatst vanuit een overstijgende visie op samenhang, waarin vrijheid en liefde als basisprincipes centraal staan en evenwaardigheid in de vorm van balans en evenwicht worden aanbevolen

Welk artikel is interessant?

Hoewel sommige artikelen meer worden gelezen dan andere, raad ik graag die stukken aan die misschien minder populair zijn, maar diepere inzichten bieden in deze thema's. Er zijn inmiddels meer dan 460 artikelen over psychologie en spiritualiteit, die via labels onder elk artikel te vinden zijn.
Een vers geschreven blog komt niet automatisch bovenaan te staan en je kunt je er niet op abonneren.

Tenslotte ben ik van mening dat mens en dier intrinsiek evenwaardig zijn in hun recht op vrijheid.