Ongrijpbare zaken als vrijheid en liefde maken het leven boeiend

Hoe kun je ongrijpbare begrippen in jouw leven een plaats geven en tot hun recht laten komen?

Wat is en-en denken?

En-en staat tegenover of-of denken. Het is kijken vanuit evenwaardigheid naar zaken die naast elkaar van waarde zijn door niet te oordelen. Het wordt ook wel parallel denken genoemd. Of op twee niveaus tegelijk kijken.

En-en denken is niet: elkaar tegensprekende feiten of beweringen beide tot waarheid verheffen.

Nergens is vastgelegd of voorgeschreven wat en-en denken is. Het is belangrijk transparant te zijn en doen wat je zegt en zeggen wat je doet.

Het is niet alleen maar serieus nemen wat concreet en positief is maar ook wat abstract en niet positief is, zoals doen en laten even zwaar te laten wegen. Het is wu wei, doen door niet te doen. Het is inzien dat yin en yang bij elkaar horen en elkaar oproepen en zo de gulden middenweg plaveien.

En-en leven betekent tegelijkertijd acteur, toeschouwer, toneel, regisseur zijn.

Het is dat wat niet is even belangrijk vinden als dat wat wel is.

Het is een crisis zien als een bedreiging en als een kans.

Sommige zielskwaliteiten zijn en-en-en: zo zijn vrijheid en liefde zowel begin als middel en ook doel.

En-en betekent niet als in balans beschouwen dat alles 50-50 moet zijn. Alles beweegt. Leven is 80% zijn en 20% doen. En tegelijk is het niet zo precies.

Het hebben van een ego helpt om voor jezelf op te komen. Het is van levensbelang en verbindt je met jezelf. Te veel ego staat verbinding met anderen in de weg.

En-en denken is niet meer nemen dan jou toekomt en niet degene van wie je dat afpakt vernedert door te zeggen dat hij dat verdient.

yin en yang in hout

Leeswijzer

Klik hier voor het overzicht van de laatste titels met telkens een paar inleidende zinnen of alle artikelen compleet van recent tot ouder of via een overzicht van steekwoorden op een aparte pagina.

Actueel

Reactie op de actualiteit is:
Hoe toekomstvast te reageren in tijden van coronacrisis?

Op mijn persoonlijke website leg ik uit wat de gedachte achter bovengenoemde artikelen is.

Er is nog meer
Er is samenhang in de gedachtegang bij het schrijven van de artikelen.
(Meer) artikelen, die je vanuit dezelfde gedachtegang zouden kunnen interesseren, vind je door op de Internet versie te gaan naar de labels. Nog uitgebreider is de lijst van labels op mijn persoonlijke website

Tenslotte het beleid om uw privacy te beschermen.