Je bent gewoon al goed genoeg
Sanne Burger beschrijft in een artikel op haar website de cyclus van spirituele zoektocht die uiteindelijk tot het inzicht leidt dat er vanaf het begin niets mis was met jezelf.
![]() |
Vrijheid van en tot |
Het probleem: je wordt overtuigd dat er fundamenteel iets mis is met je. Je bent zogenaamd getraumatiseerd, onbewust, verkeerd geprogrammeerd of geboren in de verkeerde omstandigheden. Er wordt een eindeloze lijst van tekortkomingen aan je gepresenteerd die je zou moeten oplossen.
De reactie: je wordt onzeker en wanhopig, ontwikkelt FOMO (Fear Of Missing Out) over spirituele ervaringen die anderen lijken te hebben. Je zoekt hulp bij mensen die beweren spiritueel verder ontwikkeld te zijn en bent bereid daar flink voor te betalen.
De oplossing: je begint aan een schijnbaar eindeloze reeks van dure therapieën en cursussen. Eerst ademwerk, dan reïncarnatietherapie, familieopstellingen, energetische behandelingen en meer. Je leert dat je problemen voortkomen uit geboortetrauma's, voorouderlijke belasting of zelfs trauma's uit vorige levens. Je dieet, yoga, meditatie - alles moet perfect worden. Ondanks kortstondige hoogtepunten merk je dat fundamenteel niets verandert.
Je raakt steeds wanhopiger en zoekt naar steeds extremere ervaringen (ayahuasca, iboga) in de hoop op een doorbraak. Je geeft tienduizenden euro's uit en investeert jaren van je leven in deze zoektocht.
De bevrijding: Uiteindelijk komt het moment dat je het doorhebt. Je realiseert je dat de hele spirituele industrie een "Hegeliaans verdienmodel" hanteert: probleem-reactie-oplossing.
Je begrijpt dat:
- er vanaf het begin niets mis was met je
- verwarring en pijn bij het leven horen en je dit prima aankunt
- je ouders hun best deden met de kennis die ze hadden
- je mag eten en drinken wat je wilt
- je niets hoeft te bewijzen, transformeren of op te offeren.
De conclusie is bevrijdend: je bent altijd al sterk genoeg geweest om het leven aan te kunnen. Als je je niet had laten misleiden, had je veel geld en tijd bespaard. Maar het is nooit te laat om echt te gaan leven, met acceptatie van jezelf en je "charmante onvolkomenheden".
Over zichzelf schrijft Sanne Burger het volgende
Echte genezing gaat niet over: je bent kapot of er deugt iets niet aan jou en je moet dus gefixt worden. Nee, het gaat veel meer over het aanvaarden waar je nu bent en van daaruit verder kijken. Het gaat ook heel erg over het loslaten van dwang en controle, het loslaten van het idee dat er iets mis is met je als je niet voldoet aan het perfecte ideaalbeeld dat je voor en van jezelf gecreëerd hebt, of als je je niet aan het perfecte dieet houdt, of als je je niet aan je strakke trainingsprogramma houdt of niet iedere dag mediteert.
Het risico van het je bezighouden met spirituele ontwikkeling is dat je jezelf constant voelt tekortschieten omdat je niet onsterfelijk, verlicht, compleet gelukkig, helemaal gezond, totaal gedisciplineerd, altijd love & light bent. Daar gaat het dus niet om. Of misschien gaat het daar wel om, is dat uiteindelijk het doel, maar dat gaat je sowieso niet lukken als je dat nastreeft vanuit zelfafwijzing. Dat gaat alleen maar lukken vanuit zelfliefde. Hoe cliché, maar wel waar!
Echte genezing is niet duur of ingewikkeld. Ze vindt plaats in de natuur, door menselijk contact, aanraking, beweging, ontspanning, bewustzijn, plezier, verbinding en liefde. Vaak genees je meer van een uur wandelen in het bos dan van de een of andere ingewikkelde, dure behandeling. En ja, er is ook moed voor nodig. Moed om te veranderen van standpunt, van voedingspatroon of van gewoonte. Ergens weten we dat allemaal. We moeten uit de indoctrinatie van de medische industrie stappen. Echte genezing ligt veel dichterbij dan je denkt.
Tot zover Sanne. Voor meer artikelen over zelfliefde, klik hier.
Bij een gebalanceerde spirituele ontwikkeling is het belangrijk je eerst te beseffen wat het niet is (apofatisch), het is een goede start om uit te vinden wat het wel inhoudt (katafatisch). Voor de betekenis van apofatisch en katafatisch, zie de labels in de internet versie.
Over een niet geforceerde spirituele ontwikkeling valt natuurlijk veel te zeggen en er is op dit blog meer over te lezen.