Een beetje statistiek inzetten zorgt voor betere keuzes
In het dilemma in de tv-show van Monty Hall sta je in eerste instantie voor een keuze tussen drie exact gelijke opties: blijf je bij je eerste gok of wissel je van keuze na een aanwijzing van de host, die één van de drie opties uitsluit? Statistisch gezien is wisselen de beste optie, omdat je oorspronkelijke keuze slechts 1/3 kans had om juist te zijn. Maar wat als jouw goede keuze in die 1/3 zat en je tóch werd verleid om te wisselen? Dan verlies je niet door je eerste keuze, maar door de twijfel die werd gezaaid.
Iets soortgelijks gebeurt bij partnerkeuze. Na een paar jaar relatie kan twijfel toeslaan: is dit het wel? Een paar anderen lijken misschien een betere optie, maar die indruk wordt versterkt door wat je al wéét van je huidige partner en nog niet wéét van de nieuwe. Twijfel wordt besproken met vrienden, die vaak adviseren om te wisselen – een beetje vergelijkbaar met de host in Monty Hall de optie onthult die je niet moet kiezen. Maar wat als de nieuwe keuze uiteindelijk óók tegenvalt?
Gelukkig is het leven minder beperkt dan de tv-show van Monty Hall. Daar kun je uiteindelijke keuze niet terugdraaien. In het echte leven kun je qua relatie vaker kiezen en ook statistiek inzetten.

Dit betekent dat experimenteren in de puberteit logisch is, maar dat het later minder gaat om eindeloos wisselen en meer om begrijpen waarom je twijfelt. Een langdurige relatie draait niet om de perfecte partner vinden, maar om vertrouwen, balans en realistische verwachtingen. Wees open over je mindere kanten, zodat een partner niet voor onverwachte verrassingen komt te staan. En weet waar je moet zoeken: de kans om een leuke partner te vinden is groter op plaatsen waar mensen elkaar vaker fysiek tegenkomen. Ook een goed relatiebemiddelingsbureau kan met statistiek jouw kans op het vinden van een partner vergroten en versnellen.
Het Monty Hall-dilemma leert ons dat de juiste keuze niet altijd goed voelt en dat de verkeerde keuze niet per se dom is. Hetzelfde geldt voor relaties: je verstand volgen betekent niet dat je nooit spijt zult hebben, en bij je keuze blijven betekent niet dat je altijd gelukkig zult zijn. De grootste valkuil is niet een verkeerde keuze maken, maar denken dat geluk uitsluitend afhangt van het kiezen van de juiste persoon. Uiteindelijk bepaalt niet de keuze zelf je succes, maar hoe je ermee omgaat – of dat nu betekent dat je wisselt of dat je leert waarderen wat je al hebt.