De boer en het wild paard
Er is een bekend taoïstisch verhaal dat vaak wordt verteld om het concept van wu wei (handelen door niet-handelen) en de relatieve aard van gebeurtenissen in het leven te illustreren.
Hier is een versie van het verhaal.
Er was eens een arme boer die woonde in een klein dorpje. Op een dag, toen hij aan het werk was op zijn boerderij, kwam zijn zoon thuis met een wild paard dat hij had gevangen. De dorpsbewoners, die dit zagen, kwamen naar hem toe en zeiden:
"Wat een geluk! Je zoon heeft een prachtig paard gevangen, dat zal je vast rijk maken!".
De boer antwoordde kalm: "we zullen zien".
Een paar weken later, terwijl de jongen het paard aan het temmen was, viel hij van het paard en brak zijn been. De dorpsbewoners kwamen weer langs en zeiden:
"Wat een ongeluk! Je zoon heeft zijn been gebroken, dat zal je zeker veel pijn en verdriet brengen!".
De boer antwoordde weer: "we zullen zien".
Niet lang daarna brak er oorlog uit, en de keizer riep alle jonge mannen op om mee te vechten. De zoon van de boer kon echter niet gaan, vanwege zijn gebroken been. Toen de dorpsbewoners dit hoorden, kwamen ze opnieuw naar de boer en zeiden:
"Wat een geluk! Je zoon hoeft niet mee te vechten en zal in leven blijven!"
De boer keek hen aan en zei opnieuw: "we zullen zien".
Betekenis zien
Het verhaal van de boer en zijn zoon herinnert ons eraan dat we vaak gebeurtenissen in ons leven als goed of slecht bestempelen, maar in werkelijkheid kunnen de uitkomsten van deze gebeurtenissen onvoorspelbaar zijn. Wat op het ene moment als geluk lijkt, kan later als ongeluk blijken, en wat op het ene moment als ongeluk lijkt, kan later tot iets positiefs leiden.
Relax! |
Voor een volledige uitleg over het begrip wu wei, lees bijvoorbeeld Wikipidia. Het is een label dat vaak gebruikt wordt in mijn blogs en vele vormen kent.
Door niet te forceren en mee te bewegen met de stroom, ontvouwen zich dingen vanzelf. Het is een vertrouwen in de natuurlijke gang van zaken, waarin loslaten de sleutel is tot vinden.
Een meer persoonlijk voorbeeld van voorzichtig zijn in "oordelen" en met voorbarige conclusies trekken vind ik onderstaande gebeurtenissen. Het gevaar is dat betekenis wordt gezocht waar slechts toeval een rol speelt.
Toeval of synchroniciteit
Ik ben in juli 1957 geboren. Toen ik op mijn verjaardag op een zondag in 1977 in Londen een kaartje voor een dubbeldekker kocht was het kaart nr 007. Toeval met betekenis? Zeg het maar. Het getal zeven heeft in veel tradities en spirituele systemen een diepe symbolische betekenis. Het wordt vaak gezien als een heilig of mystiek getal en komt wereldwijd in verschillende contexten terug.
Voor wie openstaat voor een meer symbolische interpretatie, kunnen zulke momenten aanvoelen als een knipoog van het universum of een herinnering aan een diepere verbinding met mijzelf en de wereld om mij heen. De combinatie van de data eindigend op 7, mijn verjaardag in Londen op die specifieke (zevende) dag en maand, en dat ticket met nummer 007 roepen bij mij een glimlach 😁op.
Magisch denken
Als je het rationeel benadert, kun je zeggen dat dit soort toevalligheden of synchroniciteiten voortkomt uit de enorme hoeveelheid dagelijkse gebeurtenissen, waarvan sommige toevallig opmerkelijke patronen vormen. Onze hersenen zijn meesterlijk in het herkennen van deze patronen en verbinden er betekenis aan.
De ene keer roepen beelden angsten op, de andere keer extatische gevoelens. De kunst is al onze geestelijke vermogens in balans te houden om onnodig oordelen en magisch denken te voorkomen. Voor kinderen is het niet erg om magisch te denken, want hun fantasie helpt hun om grenzen te verleggen. Wij volwassenen voeden er soms alleen ons ego mee.
Een ander, sterk, maar waar verhaal is over mijn fiets die in de loop van tientallen jaren meerdere keren gestolen werd en die ik telkens weer terug vond, lopend op weg naar huis.
Zit er betekenis in toevallige gebeurtenissen? We zullen zien.