Moeten we wel kiezen?
We groeien op met het idee dat er maar één waarheid kan bestaan. Dit zwart-witdenken wordt vaak gevoed door de manier waarop we leren beslissingen te nemen: kies voor het ene, want het andere kan niet tegelijk waar zijn. Maar de werkelijkheid is veel complexer. We worden voortdurend geconfronteerd met omstandigheden waarin meerdere waarheden tegelijkertijd een rol spelen. Dit spanningsveld roept een dubbele boodschap op.
Een dubbele boodschap is een situatie waarin twee of meer schijnbaar tegenstrijdige waarheden tegelijkertijd relevant zijn. Het is verleidelijk om er één te kiezen, maar juist in de spanning tussen deze waarheden ligt een diepere wijsheid verscholen.
Het dilemma van zelfverbetering en wereldverbetering
Neem het bekende gezegde: " verbeter de wereld, begin bij jezelf". Op het eerste gezicht klinkt dit logisch en inspirerend, maar bij nadere beschouwing blijkt het meer dan 1 boodschap te bevatten.
- Wanneer alleen bij jezelf begint, loop je het risico dat je aandacht wordt afgeleid van de grotere problemen in de wereld.
- Wanneer je alleen de wereld probeert te verbeteren zonder naar jezelf te kijken, kun je vervallen in hypocrisie of jezelf voorbijlopen.
Er lijkt geen einde te komen aan de mogelijkheden om jezelf of de wereld te verbeteren. Hoe ga je daarmee om zonder te verzanden in een verlammende spagaat?
Het gevaar van keuze dwang
De drang om altijd een keuze te maken tussen twee waarheden, in plaats van beide tegelijkertijd te erkennen, leidt vaak tot frustratie en een gevoel van onmacht. Maar wat als we het idee loslaten dat we altijd één waarheid moeten kiezen? Wat als we leren omgaan met de spanning tussen meerdere waarheden en die spanning zien als een bron van kracht in plaats van een obstakel?
Een uitweg: het omarmen van paradoxen
- Accepteer de spanning
De eerste stap is erkennen dat de spanning tussen verschillende waarheden niet iets is wat opgelost moet worden, maar iets wat je kunt dragen. Het is een oefening in mentale flexibiliteit en emotionele veerkracht. - Zoek naar balans, niet naar uitsluiting
In plaats van te kiezen tussen zelfverbetering of wereldverbetering, kun je een balans zoeken. Stel jezelf vragen zoals: "Hoe kan mijn persoonlijke groei bijdragen aan de wereld?" en "Hoe kan ik wereldproblemen aanpakken op een manier die aansluit bij mijn eigen waarden en mogelijkheden?". - Wees bewust van tijd en context
Sommige waarheden zijn tijdelijk belangrijker dan andere. Wat vandaag werkt, hoeft morgen niet dezelfde prioriteit te hebben. Context bepaalt welke waarheid op welk moment meer aandacht vraagt. - Accepteer imperfectie
Dubbele boodschappen dwingen ons ook te accepteren dat we nooit volledig in controle zijn. Er blijft altijd onzekerheid en onvolmaaktheid. Dat is geen teken van falen, maar van leven in een complexe wereld.
Een nieuw perspectief
En-en denken |
Kun je een paradox volledig begrijpen? Misschien niet. Maar dat hoeft ook niet. Soms is het genoeg om de tegenstellingen te zien, ze te omarmen en ermee te leren dansen. Want in die dans ontstaat een nieuwe waarheid: die van jouw unieke manier om met complexiteit om te gaan.