We zullen zien, de Tao van onvoorspelbaarheid

Wederwaardigheden uit geschiedenis, psychologie en serendipiteit

Het leven zit vol onverwachte wendingen, waaruit we vaak verrassende lessen kunnen trekken. De Taoïstische vertelling over de boer en zijn zoon illustreert dit op treffende wijze. Dit verhaal leert ons dat wat op het ene moment een voordeel lijkt, later een nadeel kan blijken te zijn, en omgekeerd. Het leven is een delicate balans van voor- en tegenslagen, en vaak is het de manier waarop we reageren op deze wisselvalligheden die ons succes of ons ongeluk bepaalt. Dit concept is niet alleen filosofisch van aard, maar wordt ook weerspiegeld in de psychologie en in talloze voorbeelden van serendipiteit. Hieronder onderzoeken we deze dynamiek door de lens van geschiedenis, psychologie en onverwachte ontdekkingen.

Het verhaal van de taoïstisch ingestelde vader en zijn zoon

Er was eens een oude boer die samen met zijn zoon op het land werkte. Op een dag wist zijn zoon een wilde hengst te vangen. De buren kwamen langs en zeiden: "Wat een geluk dat je zo'n prachtig paard hebt weten te vangen!".
De oude boer antwoordde kalm: "We zullen zien".
Een paar dagen later besloot de zoon om op het paard te rijden. Het paard was echter nog wild en ongetemd, en de jongen viel eraf en brak zijn been. Toen de buren dat hoorden, kwamen ze opnieuw langs en zeiden: "Wat een pech! Je zoon heeft zijn been gebroken".
De boer bleef rustig en antwoordde opnieuw: "we zullen zien".
Enkele weken later kwam het leger naar het dorp om jonge mannen op te roepen voor de oorlog. Vanwege zijn gebroken been werd de zoon van de boer echter niet opgeroepen. De buren kwamen opnieuw langs en zeiden: "Wat een geluk dat je zoon niet hoeft te vechten in de oorlog!".
En zoals altijd antwoordde de oude boer: "We zullen zien".
Dit verhaal laat ons zien dat gebeurtenissen die op het eerste gezicht positief of negatief lijken, in de loop van de tijd van aard kunnen veranderen. Het is een les in het omarmen van de onvoorspelbaarheid van het leven en in het bewaren van een evenwichtige geest te midden van deze schommelingen.

Van dieptepunt naar geluk en omgekeerd

Het verhaal van de boer is niet alleen een filosofisch idee, maar het weerspiegelt ook de realiteit van het menselijk leven. Mensen ervaren vaak diepe dalen en grote hoogten, waarbij de omstandigheden zich op onvoorspelbare manieren ontwikkelen.

Elk nadeel heb z'n voordeel

Deze uitspraak is niet de enige wijsheid van een van onze grootste voetballers aller tijden, ook “toeval is logisch” en “in zekere zin ben ik waarschijnlijk onsterfelijk” zijn onnavolgbaar en ongrijpbaar. Johan Cruijff kwam als amateur filosoof menige tegenslag te boven.
Zijn met voetballen bij Ajax opgebouwde vermogen zag hij in rook op gaan na een advies van zijn zakenpartner om te investeren in een biggenfokkerij in Catalonië. Cruijff vertrok vervolgens naar Amerika om hier zijn banksaldo weer wat op te krikken. Daarna werkt hij als trainer en als analist voor internationale televisiezenders waardoor hij aan geld geen gebrek meer had.

Van hel naar zingeving

Viktor Frankl, een Oostenrijkse psychiater en Holocaust-overlevende, is een krachtig voorbeeld van hoe iemand diep lijden kan omzetten in een bron van zingeving en geluk. Tijdens zijn gevangenschap in concentratiekampen ervoer hij ondraaglijk leed, wat voor velen het absolute dieptepunt zou zijn. Maar Frankl slaagde erin om te zien dat zelfs in de meest gruwelijke omstandigheden het vinden van betekenis in het leven essentieel is voor psychologisch overleven. Zijn ervaringen leidden tot de ontwikkeling van "logotherapie", een psychotherapeutische benadering die de zoektocht naar betekenis centraal stelt. Wat begon als een onvoorstelbare tragedie, mondde uit in een bron van kracht en inspiratie voor miljoenen mensen.

Onverwachte ontdekkingen die de wereld vooruit hielpen

Naast de psychologische wisselvalligheden van het leven, zijn er tal van voorbeelden waarin serendipiteit -de toevallige ontdekking van iets waardevols terwijl men naar iets anders zoekt- een cruciale rol heeft gespeeld in vooruitgang en innovatie.

De ontdekking van penicilline

Een van de beroemdste voorbeelden van serendipiteit is de ontdekking van penicilline door Alexander Fleming in 1928. Fleming was bezig met onderzoek naar bacteriën toen hij per ongeluk een schimmel ontdekte die de groei van bacteriën op een van zijn kweekplaten had geremd. Deze toevallige ontdekking leidde tot de ontwikkeling van penicilline, het eerste antibioticum, dat miljoenen levens heeft gered. Wat begon als een ongelukje in het laboratorium, veranderde de wereld van de geneeskunde voorgoed.

De ontwikkeling van de pacemaker

Evenzo stuitte Wilson Greatbatch, een ingenieur, per ongeluk op de ontwikkeling van de pacemaker. Terwijl hij werkte aan een apparaat om hartgeluiden op te nemen, gebruikte hij de verkeerde weerstand, wat leidde tot de productie van elektrische pulsen die het hart konden stimuleren. Deze toevallige ontdekking resulteerde in de eerste implantabele pacemaker, een apparaat dat sindsdien ontelbare levens heeft gered.

De opeenvolging van voordeel en nadeel

Nelson Mandela, zoon van een stamhoofd, zei eens “beoordeel mij niet op mijn successen, maar op het aantal keren dat ik viel en weer opstond”. Zijn gevangenschap tijdens zijn vrijheidsstrijd leek aanvankelijk een enorme belemmering, maar het veranderde in een bron van kracht en invloed. Zijn presidentschap, hoewel een hoogtepunt van zijn leven, bracht weer nieuwe nadelen en uitdagingen met zich mee, die op hun beurt weer leidden tot de blijvende erfenis van verzoening en leiderschap die hij naliet. Zijn relatie met Winnie was na zijn vrijlating niet meer te redden, maar hij vond een nieuwe liefde in Graça Machel.

Het balanceren van voordeel en nadeel

Het verhaal van de boer, de psychologische transformaties van mensen als Viktor Frankl en Robin Williams, en de serendipiteit die leidde tot baanbrekende ontdekkingen, benadrukken allemaal een les: het leven is onvoorspelbaar, en wat op het ene moment een voordeel lijkt, kan later een nadeel worden, en vice versa. Deze onvoorspelbaarheid hoeft echter niet beangstigend te zijn; in plaats daarvan kan het ons aansporen om flexibel en open te blijven voor de mogelijkheden die zich aandienen.
In een wereld waarin we vaak geneigd zijn om direct te oordelen over wat goed of slecht is, nodigt het Taoïstische verhaal ons uit om met een open geest te leven, zonder ons te laten meeslepen door het moment. Zoals de boer steeds herhaalde: "we zullen zien". Dit is niet alleen een filosofische houding, maar ook een praktische manier om de balans te bewaren te midden van de onvoorspelbaarheid van het leven.
Door deze mentaliteit te omarmen, kunnen we met meer veerkracht en rust navigeren door de hoogte- en dieptepunten van ons bestaan, openstaand voor de verrassingen die het leven ons biedt—of ze nu voortkomen uit diepe persoonlijke transformaties of uit onverwachte momenten van serendipiteit.

Populair in de laatste week

Alle labels van het blogspot

#metoo (2) aanbevolen (26) aandacht (10) aanraken (2) aanwezigheid (5) achterdocht (2) ADHD (2) afhankelijkheid (3) afstand nemen (6) agnost (4) agressie (2) alcoholisme (4) altruïsme (6) ambitie (3) ander (1) angst (23) apofatisch (9) authenticiteit (11) autisme (1) autonomie (6) balans en evenwicht (63) begeerte (1) behoefte (5) belangen (12) belemmerende overtuigingen (10) beoordelen (7) beslissen (2) betrokkenheid (5) betrouwbaarheid (2) bewustwording (12) bewustzijn (26) bezinning (1) bindingsangst (4) bioscoopfilm (9) biseksualiteit (1) blijdschap (3) bodhisattva (2) boeddhisme (9) boek (166) boosheid (2) brein (2) burn-out (2) communicatie (21) compassie (10) competentie (4) competitie (18) complottheorie (3) constructief gesprek (5) consumeren (3) coping (2) creativiteit (3) crisis (7) dans (7) daten (5) deflexie (1) demagogie (5) denken (14) denkfouten (5) deugd (9) deugdzaamheid (1) diagnose (4) dialoog (12) dieren (5) discipline (1) dooddoener (6) drama (3) drie-eenheid (6) drogredenen (8) drugsgebruik (6) DSM (4) dualisme (5) duurzaamheid (5) echt (4) eenheid (36) eenzaamheid (8) ego (47) eigenschappen (2) eigenwaarde (5) emancipatie (5) emergentie (2) emotie (14) empathie (5) en-en (23) endogene depressie (1) energie (14) erkenning (9) ethiek (10) etiquette (6) evenwaardigheid (58) evolutie (24) faalangst (1) fabel (1) feedback (4) filmpje (80) filosofie (23) fraude (9) Freud (2) functioneren (4) gebreken (1) gedragsverandering (5) geduld (2) geest (3) geheugen (3) gekwetstheid (6) geld (5) gelijk hebben of gelijk krijgen (7) gelijkmoedigheid (4) geloven (18) geluk (34) genade (5) genot (1) Gestalt (1) Getuige (5) gevoelens (38) gezag (1) gezichtsverlies (3) gezondheid (5) gezondheidszorg (3) GGz (2) go with the flow (2) God (42) goedgelovigheid (3) gokken (1) grenzen (11) hechting (1) heelheid (8) hersenen (5) hier en nu (9) holisme (2) hoofdzonde (4) hoogmoed (5) humor (14) ideaalbeeld (3) identificatie (11) identiteit (14) ik-boodschap (5) illusie (12) imago (1) individualisme (5) innerlijke vrijheid (19) integriteit (3) Intelligent Design (1) Internet (3) intrinsieke waarde (1) intuïtie (8) InZicht (13) islam (2) jaloezie (4) jeugd (1) jezelf worden en zijn (12) jongeren (3) karakter (2) katafatisch (1) kenmerken (2) kiezen (10) kind (13) kosten (1) kracht (6) Krishnamurti (2) kuddegedrag (1) kunstmatige intelligentie (2) kwakzalverij (1) kwaliteit (16) kwetsbaarheid (7) leegte (15) leiderschap (7) leugens (10) levensfase (3) levenskunst (10) levensvragen (3) levensweg (3) licht (3) liefde (99) liefdesverdriet (3) lijden (1) loslaten (23) macht (25) machtsstrijd (12) magisch denken (7) man-vrouw verschillen (11) manipulatie (1) mannelijkheid (2) mannen (1) media (2) meditatie (15) metacommunicatie (9) metafoor (3) metafysica (5) milieu (2) mindfulness (5) misbruik (4) model (1) moraliseren (3) motto (1) mystiek (7) nabijheid (2) narcisme (5) natuur (8) negatie (16) neti neti (3) niet doen (25) NLP (1) non-duaal bewustzijn (8) non-dualiteit (41) omdenken (8) omgangsregels (3) onderwijs (3) onderzoek (8) ongelukkig zijn (4) onmacht (3) onrust (2) ontrouw (1) ontwikkeling (11) onverwerkt kindertrauma (3) oordeel (19) opvoeding (8) orgasme (2) Osho (6) ouderen (5) overgave (4) overheid (1) overvloed (6) panpsychisme (1) pantheïsme (1) paradox (27) Pareto principe (1) partnerkeuze (7) passie (3) pedagogie (2) perfectie (2) personeelsbeleid (2) persoonlijkheid (7) persoonlijkheidsstoornis (4) pesten (1) Peter principle (1) pijnlichaam (8) politiek (13) populair (11) positieve (11) privacy (1) processie (2) projectie (10) psychiatrie (4) psychofarmaca (2) psychotherapie (1) puberen (1) reïncarnatie (2) relatie (19) relatievaardigheid (7) respect (36) rijkdom (2) rol (4) romantiek (5) rust (5) ruzie (5) samensmelten (10) schaamte (2) scheiden (2) schizofrenie (1) schouwen (6) schrijfdrang (1) schuld (3) schuldgevoel (2) seks (14) selectie (3) sociale druk (4) somberheid (1) spel (3) spiegelogie (4) spijt (1) spiritualiteit (51) spreekwoorden (1) sprong (1) statistiek (1) status (1) sterven (5) stilte (16) straling (1) strategie (1) stress (5) synchroniciteit (14) taal (17) Taoïsme (21) tederheid (1) Tegenwoordigheid (2) The Secret (2) The Work (1) therapie (2) tijdgeest (5) toeval (5) Tolle (19) transcenderen (6) transformatie (5) transparantie (2) trend (2) tunnelvisie (1) twijfel (5) verandering (2) verantwoordelijkheid (18) verbinding (36) verdriet (2) vergeten (2) verlangen (5) verlatingsangst (2) verleiding (3) verlichting (14) verliefdheid (5) verlies (1) vermijding (1) vermoeidheid (1) verslaving (7) vertrouwen (21) verveling (3) verwondering (3) vicieuze cirkel (1) video (1) voeding (1) voelen (3) volgzaamheid (1) vragenlijst (2) vreugde (2) vrije wil (6) vrijen (3) vrijheid (99) waarheid (27) waarneming (7) ware (8) wederkerigheid (6) welzijn (8) wezen (2) wijsheden (12) wilskracht (2) woede (2) wu wei (25) yin en yang (4) zelfbeheersing (3) zelfbevestiging (3) zelfbewustzijn (8) zelfdoding (4) zelfkennis (12) zelfkritiek (1) zelfoverschatting (2) zelfrealisatie (12) zelfvertrouwen (5) zelfverwerkelijking (2) zelfwaardering (5) Zen (2) ziel (14) Zijn (11) zin van het leven (11)