Wie gelooft in een almachtige God zou ook moeten aannemen dat die God onafhankelijk is van de mens. Of die God streng of liefdevol of beide is, is onze menselijke interpretatie van wat we menen te zien aan Goddelijke ingrepen. Wat mensen vervolgens met anderen doen als gevolg van die interpretatie gaat ons allemaal aan of je nu een gelovige, een agnost of een atheïst bent.
Neale Donald Walsch heeft vele boeken geschreven over zijn gesprekken met God. In een soort afsluitend boek onder de titel “Wat God zei” kijkt hij terug op deze gesprekken. In het boek behandelt hij 25 boodschappen van God, die hij heeft beluisterd.
Boodschap nummer 22 luidt:
“Er zijn Vijf Misvattingen over God die crisis, geweld, moorden en oorlog creëren. Ten eerste het idee dat God iets nodig heeft. Ten tweede het idee dat God kan falen in het krijgen van wat Hij nodig heeft. Ten derde het idee dat God jou van Hem gescheiden heeft omdat je Hem niet hebt gegeven wat Hij nodig heeft. Ten vierde het idee dat God nog steeds nodig heeft wat Hij zo hard nodig heeft dat God nu van jou verlangt dat jij dit, vanaf jouw afgescheiden positie, aan hem geeft. Ten vijfde het idee dat God je zal vernietigen als je niet tegemoetkomt aan Zijn eisen”.
Walsch: “Veel religies en miljarden volgelingen geloven dit. Zij zullen je vertellen dat wanneer je niet aan Gods eisen voldoet, je ten gevolge hiervan zult branden en onmetelijk zult lijden in de eeuwige vuren van de hel.
Dit ben ik de Tweede Straf van God gaan noemen. De Eerste Straf was verbanning uit de Hof van Eden. De Tweede Straf is de afwijzing van de geschiktheid om terug te keren en de veroordeling tot eeuwig durende marteling”.
Klik hier voor een uitwerking van deze geschiedenis.
Walsch concludeert met de cynische samenvatting: “Je hebt een God die dingen nodig heeft, die niet kan krijgen wat Hij nodig heeft, die jou heeft weggestuurd omdat Hij niet kon krijgen wat Hij nodig had van je voorvaderen miljarden jaren geleden, die nu eist dat je Hem geeft wat Hij op dit moment nodig heeft en die je eeuwig zal straffen wanneer je dit niet doet”.
“God kan niet falen dat te krijgen wat God nodig heeft, vooropgesteld dat God iets nodig heeft. God heeft de mensheid niet van Hem gescheiden. God eist niet van ons dat we God iets geven. En God zal ons nooit vernietigen voor het niet tegemoetkomen aan Gods niet-bestaande eisen”.
Vul hier voor God in: Allah of Boeddha of welke Godheid dan ook. Wanneer je ook nog eens aanneemt dat we allemaal een deel van God in ons hebben, dan kan de prettige conclusie niet anders zijn dan dat God een liefhebbende God is. Wie aan God een wraakzuchtige of straffende inborst toeschrijft heeft zijn eigen, discutabele belangen om dit beeld aan anderen op te leggen. Dat belang is meestal macht uit te oefenen door de ander bang te maken.
Volgens Walsch is het eerste geschenk van God aan de mens “vrijheid”. "Vrijheid is tot uitdrukking gebrachte liefde". Daarmee hebben we ook een verantwoordelijkheid die inhoudt dat wij mensen in de gaten moeten houden of er liefde in plaats van bloed stroomt. En dat geldt voor alle mensen of zij nu wel of niet gelovig zijn. Andermans grenzen overschrijden mag nooit verdedigd worden uit naam van een God of wat dan ook.
“Wat gij niet wilt dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet”. Dit adagium is de basis van ons rechtssysteem, etiquette, religie, moraal et cetera.
Voor wie dit niet herkent, het adagium kun je ook verwoorden als: "waar andermans grenzen beginnen, houdt mijn vrijheid op".
Onze menselijke vrijheid en verantwoordelijkheid houdt ook in dat we God niet kunnen verwijten dat hij/zij niet ingrijpt bij onrecht en ellende. Het verklaart ook dat God zowel door sommigen gezien wordt in alle levensvormen als zelf voor iedereen onzichtbaar is. Net als een Zelf in een mens niet fysiek aanwijsbaar is, is God ongrijpbaar.
Wat hebben we aan de opvattingen en boeken van Walsch?
Het beeld dat we (via de ziel) allemaal onderdeel zijn van een liefhebbende God maakt het aantrekkelijker om aandacht te hebben voor spiritualiteit. We hebben er namelijk alleen maar positieve gevolgen van te verwachten. De kunst is om het kaf van het koren te kunnen (onder)scheiden en niet over het hoofd te zien dat die liefhebbende en vrijheid schenkende God ons ook evenwaardigheid voorhoudt. Een opspelend ego (dat zich meer voelt dan een ander) en een zuivere kijk op spiritualiteit gaan moeilijk samen.
Het valt onder onze vrijheid dat we zonder Godsbewijs de opvattingen van Walsch serieus nemen en tegelijk (on)gelovig, atheïst of agnost blijven. De opvattingen kunnen bijdragen aan het begrip voor het standpunt van anderen en weerhouden ons hopelijk tot het vellen van oordelen daarover.
Volgens Walsch is boodschap 23:
"Er zijn ook Vijf Misvattingen over het leven die eveneens crisis, geweld, moorden en oorlog creëren. Ten eerste het idee dat mensen van elkaar gescheiden zijn. Ten tweede het idee dat er niet genoeg is van wat mensen nodig hebben om gelukkig te zijn. Ten derde het idee dat om de spullen te krijgen waarvan er niet genoeg is, mensen met elkaar moeten wedijveren. Ten vierde het idee dat sommige mensen beter zijn dan andere mensen. Ten vijfde het idee dat het juist is dat mensen hun ernstige meningsverschillen die gecreëerd zijn door al die andere misvattingen oplossen door elkaar te doden".
Net als bij het motto van de Franse Revolutie “vrijheid, gelijkheid en broederschap” gaat het bij boodschap 23 om het (h)erkennen van de eenheid tussen mensen. In yoga heeft de namasté mudra, ook wel het respectgebaar, de symbolische betekenis van "ik buig naar de godheid in jou". Het staat symbool voor respect. "De ziel in mij, groet de ziel in jou".
God spiegelt zich in de medemens.
Eenheid is ook het terrein van de non-dualiteit (A-dvaita: niet-twee). Wat een non-duale levensstijl kan opleveren staat in deze column.
Zonder liefde is er geen vrijheid
en zonder vrijheid is er geen liefde.
In respect voor al het leven komen beide samen.
Bevrijd jezelf van beperkende overtuigingen.
Een straffende Godheid is een misvatting
Steekwoorden/ labels:
God,
liefde,
macht,
spiritualiteit,
vrijheid
Zonder liefde geen vrijheid
en
zonder vrijheid geen liefde
Naar de inleiding, naar boven.
Populair in de laatste week
-
De dialoog Wie een constructief gesprek wil voeren met één of meer anderen, kan zonder al te veel moeite een aantal richtlijnen aanhouden. E...
-
Van mens tot mens bij Humanitas Terwijl sommige mensen tot wel een jaar op de wachtlijst staan voor geestelijke gezondheidszorg (GGZ), biedt...
-
Hans Laurentius is een spiritueel leraar en mag het graag duidelijk stellen. Wie niet geïnteresseerd is in de waarheid of bereid is alle onw...
-
Voelen of doen? Houden van, kan variëren van een diepe genegenheid tot romantische liefde. Veel mensen beschouwen liefde als een gevoel, omd...
-
Strijd voor erkenning heeft veel platforms en niveaus We groeien op in een gemeenschap en we hebben kenmerken. Bepalen beide blijvend onze i...
-
Wat is van Zelf waar? Zoals met het spelen met de hoofdletters, spaties en de woorden in de titel, vind ik het Zelf vooral een psychologisch...
Alle labels van het blogspot
#metoo
(2)
aanbevolen
(29)
aandacht
(11)
aanraken
(2)
aanwezigheid
(6)
achterdocht
(2)
ADHD
(3)
afhankelijkheid
(3)
afstand nemen
(7)
agnost
(4)
agressie
(2)
alcoholisme
(4)
altruïsme
(6)
ambitie
(3)
ander
(1)
angst
(24)
apofatisch
(10)
authenticiteit
(11)
autisme
(2)
autonomie
(6)
balans en evenwicht
(72)
begeerte
(1)
behoefte
(5)
belangen
(12)
belemmerende overtuigingen
(10)
beoordelen
(8)
beslissen
(2)
betrokkenheid
(6)
betrouwbaarheid
(2)
bewustwording
(13)
bewustzijn
(27)
bezinning
(1)
bindingsangst
(4)
bioscoopfilm
(9)
biseksualiteit
(2)
blijdschap
(3)
bodhisattva
(2)
boeddhisme
(10)
boek
(173)
boosheid
(2)
brein
(2)
burn-out
(3)
communicatie
(27)
compassie
(10)
competentie
(4)
competitie
(20)
complottheorie
(3)
constructief gesprek
(5)
consumeren
(3)
containen
(6)
coping
(2)
creativiteit
(3)
crisis
(7)
dans
(9)
daten
(5)
deflexie
(1)
demagogie
(5)
denken
(14)
denkfouten
(5)
deugd
(9)
deugdzaamheid
(1)
diagnose
(5)
dialoog
(14)
dieren
(8)
discipline
(2)
dooddoener
(6)
drama
(3)
drie-eenheid
(8)
drogredenen
(8)
drugsgebruik
(6)
DSM
(5)
dualisme
(5)
duurzaamheid
(5)
echt
(4)
eenheid
(38)
eenzaamheid
(8)
ego
(49)
eigenschappen
(2)
eigenwaarde
(5)
emancipatie
(8)
emergentie
(2)
emotie
(16)
empathie
(5)
en-en
(26)
endogene depressie
(1)
energie
(14)
engagement
(2)
erkenning
(10)
ethiek
(12)
etiquette
(6)
evenwaardigheid
(68)
evolutie
(27)
extase
(5)
faalangst
(1)
fabel
(1)
feedback
(6)
filmpje
(81)
filosofie
(25)
fraude
(9)
Freud
(2)
functioneren
(4)
gebreken
(1)
gedragsverandering
(5)
geduld
(3)
geest
(4)
geheugen
(3)
gekwetstheid
(6)
geld
(5)
gelijk hebben of gelijk krijgen
(7)
gelijkmoedigheid
(4)
geloven
(18)
geluk
(35)
genade
(5)
genot
(1)
Gestalt
(1)
Getuige
(5)
gevoelens
(40)
gezag
(1)
gezichtsverlies
(3)
gezondheid
(6)
gezondheidszorg
(3)
GGz
(2)
go with the flow
(2)
God
(43)
goedgelovigheid
(3)
gokken
(1)
grenzen
(13)
hechting
(1)
heelheid
(10)
hersenen
(5)
hier en nu
(10)
holisme
(4)
hoofdzonde
(4)
hoogmoed
(5)
humor
(15)
ideaalbeeld
(3)
identificatie
(11)
identiteit
(16)
ik-boodschap
(7)
illusie
(12)
imago
(1)
individualisme
(6)
innerlijke vrijheid
(20)
integriteit
(5)
Intelligent Design
(1)
Internet
(3)
intrinsieke waarde
(2)
intuïtie
(10)
InZicht
(13)
islam
(2)
jaloezie
(4)
jeugd
(1)
jezelf worden en zijn
(14)
jongeren
(3)
karakter
(2)
katafatisch
(1)
kenmerken
(2)
kiezen
(10)
kind
(14)
kosten
(1)
kracht
(6)
Krishnamurti
(2)
kuddegedrag
(1)
kunstmatige intelligentie
(2)
kwakzalverij
(2)
kwaliteit
(19)
kwetsbaarheid
(7)
leegte
(15)
leiderschap
(9)
leugens
(10)
levensfase
(3)
levenskunst
(10)
levensvragen
(3)
levensweg
(3)
licht
(3)
liefde
(106)
liefdesverdriet
(3)
lijden
(1)
loslaten
(24)
macht
(28)
machtsstrijd
(13)
magisch denken
(7)
man-vrouw verschillen
(14)
manipulatie
(1)
mannelijkheid
(2)
mannen
(1)
media
(3)
meditatie
(16)
metacommunicatie
(9)
metafoor
(3)
metafysica
(5)
milieu
(2)
mindfulness
(5)
misbruik
(4)
model
(1)
moraliseren
(3)
motto
(1)
mystiek
(7)
nabijheid
(2)
narcisme
(6)
natuur
(10)
negatie
(17)
neti neti
(3)
niet doen
(26)
NLP
(1)
non-duaal bewustzijn
(8)
non-dualiteit
(41)
omdenken
(9)
omgangsregels
(4)
onderwijs
(4)
onderzoek
(9)
ongelukkig zijn
(4)
onmacht
(4)
onrust
(2)
ontrouw
(1)
ontwikkeling
(15)
onverwerkt kindertrauma
(3)
oordeel
(23)
opvoeding
(8)
orgasme
(2)
Osho
(6)
ouderen
(5)
overgave
(4)
overheid
(1)
overvloed
(6)
panpsychisme
(1)
pantheïsme
(1)
paradox
(28)
Pareto principe
(1)
partnerkeuze
(7)
passie
(3)
pedagogie
(2)
perfectie
(2)
personeelsbeleid
(2)
persoonlijkheid
(7)
persoonlijkheidsstoornis
(4)
pesten
(1)
Peter principle
(1)
pijnlichaam
(9)
politiek
(19)
populair
(11)
positieve
(12)
privacy
(1)
processie
(2)
projectie
(11)
psychiatrie
(4)
psychofarmaca
(2)
psychotherapie
(3)
puberen
(1)
reïncarnatie
(2)
relatie
(21)
relatievaardigheid
(7)
respect
(43)
rijkdom
(2)
rol
(5)
romantiek
(5)
rust
(5)
ruzie
(5)
samensmelten
(10)
schaamte
(2)
scheiden
(2)
schizofrenie
(1)
schouwen
(6)
schrijfdrang
(1)
schuld
(3)
schuldgevoel
(2)
seks
(14)
selectie
(3)
sociale druk
(4)
somberheid
(1)
spel
(3)
spiegelogie
(4)
spijt
(1)
spiritualiteit
(52)
spreekwoorden
(1)
sprong
(1)
statistiek
(1)
status
(1)
sterven
(5)
stilte
(16)
straling
(1)
strategie
(1)
stress
(5)
synchroniciteit
(14)
taal
(18)
Taoïsme
(21)
tederheid
(1)
Tegenwoordigheid
(2)
The Secret
(2)
The Work
(1)
therapie
(3)
tijdgeest
(5)
toeval
(5)
Tolle
(19)
transcenderen
(6)
transformatie
(5)
transparantie
(2)
trend
(2)
tunnelvisie
(1)
twijfel
(5)
verandering
(2)
verantwoordelijkheid
(18)
verbinding
(40)
verdriet
(2)
vergeten
(2)
verlangen
(5)
verlatingsangst
(2)
verleiding
(3)
verlichting
(15)
verliefdheid
(5)
verlies
(1)
vermijding
(1)
vermoeidheid
(1)
verslaving
(7)
vertrouwen
(22)
verveling
(3)
verwondering
(3)
vicieuze cirkel
(1)
video
(1)
voeding
(1)
voelen
(3)
volgzaamheid
(1)
vragenlijst
(2)
vreugde
(2)
vrije wil
(6)
vrijen
(3)
vrijheid
(110)
waarheid
(28)
waarneming
(7)
ware
(8)
wederkerigheid
(7)
welzijn
(8)
wezen
(2)
wijsheden
(12)
wilskracht
(2)
woede
(2)
wu wei
(29)
yin en yang
(4)
zelfbeheersing
(3)
zelfbevestiging
(3)
zelfbewustzijn
(11)
zelfdoding
(4)
zelfkennis
(12)
zelfkritiek
(1)
zelfoverschatting
(2)
zelfrealisatie
(12)
zelfvertrouwen
(5)
zelfverwerkelijking
(2)
zelfwaardering
(5)
Zen
(2)
ziel
(14)
Zijn
(12)
zin van het leven
(11)