Egolutie, uit de weg met het ego

Diverse mogelijkheden met het ego

In Egolutie introduceert psychologe en strategisch adviseur Susanne Piët het begrip "egolutie", een samenvoeging van "ego" en "evolutie". Ze onderzoekt hoe het ego zich in de moderne samenleving ontwikkelt en hoe persoonlijke en maatschappelijke veranderingen het ego beïnvloeden. Piët is gespecialiseerd in communicatie rond beleving en toekomstdenken, en ze stelt dat gewetensvol leven en tegelijkertijd genieten de nieuwe trend is. De verheerlijking van ego, bezit en geld, evenals het nietsontziend faken en profiteren, hebben volgens haar hun tijd gehad. Er ontstaat een ander perspectief op het goede leven, gekenmerkt door buurtfeesten, ruilapps en zelfmaaksites, waar creativiteit door de oude consumptiementaliteit heen breekt.

De egolutie benadrukt dat we niet alleen individueel, maar ook collectief kunnen groeien. Het ego hoeft niet gezien te worden als een bron van probleem, maar juist als een instrument voor positieve verandering, mits we het bewust en constructief inzetten. Er gloort een verlangen naar schoonheid, stijl, zorgzaamheid, spaarzaamheid en reflectie. De vraag 'Hoe word je een goed mens?' herijkt het moreel besef en dwingt ons tot een stellingname over kwesties als zorg, ouderdom en genetische manipulatie.

Brengt technologie vrijheid?

Piët beschrijft hoe onze huidige samenleving wordt gekenmerkt door technologische ontwikkelingen die ons gedrag, gevoelens en voorkeuren naspeurbaar en exploiteerbaar maken. Ze waarschuwt dat we onszelf bedriegen als we geloven dat deze technologie ons vrijheid heeft gebracht, terwijl we in werkelijkheid gevangenen zijn geworden van data-exploitatie. Toch schept de egolutie ook ruimte voor empathie, zorg en het gewetensvol genieten van het leven. Het biedt een kader waarin we een ego kunnen hebben en toch kunnen relativeren, waarin we spiritualiteit kunnen omarmen zonder religieus te zijn, en waarin we evenwaardigheid belangrijk kunnen vinden terwijl we ongelijkheden erkennen.

Piët schetst drie stadia in deze ontwikkeling: het volwassen stadium, het ouderstadium en het stadium van geweten. De evolutie van het ego verloopt over een lange tijd en is daardoor vaak onmerkbaar in het moment. Bewustwording en "en-en-denken" -het vermogen om tegenstellingen te omarmen- maken het mogelijk om het ego te laten evolueren in harmonie met de wereld om ons heen.

Egolutie, einde van het ik-tijdperk (bol.com).